Breadcrubs-image

In memoriam - Спиридон Бошковић "Доне"

Спиридон Бошковић "Доне" рођен је 5.5.1944. године у Власотинцу. Основну школу је завршио у родном граду а Гимназију у Лесковцу. Завршио факултет за физичку културу у Београду.


Доне је, могло би се рећи, човек рукомета. Несуђени гимнастичар је крајем пете деценије прошлог века са још пар истомишљеника прешао у тек основани рукометни клуб и у том спорту је остао до данас, шест деценија касније. Популарни Доне није никад напустао власотиначки рукомет. После активне играчке каријере определио се за тренерски посао који је до данас, радио 60 година уназад.


Као играч Бошковић је био учесник свих подвига али и пораза у шестој и првој половини седме деценије прошлог столећа. Када је завршио играчку каријеру Спиридон је остао у рукомету као тренер. Под његовим вођством стасавале су многе генерације власотиначких рукометаша и рукометашица. Никад није као неки други тренери чекао да млади играчи сами дођу у клуб већ је одлазио по школама тражећи талентоване дечаке и девојчице, доводио их у клуб и тако обезбеђивао будућност власотиначком рукомету. У осмој деценији живота, Доне је и даље обилазио школе у потрази за талентованом децом.


Паралелно са бављењем рукометом Бошковић је завршио факултет физичке културе и цео свој радни век провео у просвети. Бошковић је био најстарији активан тренер у држави, учитељ младим рукометашицама и рукометашима и, како је сам причао, не зна до када ће то трајати али сигурно док га служи здравље. И трајало је све до данас.


Сахрана ће се обавити на градском гробљу у Власотинцу у среду 8. новембра 2023. године у 13.00 часова.


Извор: Инфодеск Власотинце - www.vlasotince.info


 

Top